Čínská hořčice

Botanický název:

Brukev hořčičná

 

Latinský název:

Brassica juncea

 

Anglický název:

Leaf Mustard, mustard greens, Indian mustard, Chinese mustard, Jie Cai, Kai Choi, leaf mustard, komatsuna

Popis

 

Známá pod názvem čínská hořčice je křehkou aromatickou listovou zeleninou s typickou hořčičnou chutí. Ve staré Číně byla hořčice pěstována od pradávna, pravděpodobným původem jsou oblasti jižního Tibetu. Bohatou úrodou příjemně palčivých listů i v zimním období pěstovaná uvnitř je jako zelenina u nás téměř neznámá. Čerstvé listy je možné sklízet průběžně. Jednoletou rostlinu, vyskytující se v mnoha barevných varietách, účinně využívá gastronomie.

 

Účinky

 

Obsahuje vysoké množství vitamínu C a hořčičné silice, které mají dezinfekční účinky, jako je tomu např. u křenu.

 

Má mírně analgetický účinek ulevující od bolesti, jako stimulující prostředek se využívá diuretický a laxativní účinek při podání vnitřně.

 

Použití

 

Vnitřně se užívá jako stimulující prostředek k podpoře tvorby mléka kojících matek.

Zevně dráždí sliznice a pokožku.

 

V kuchyni se uplatňují v čerstvém stavu jako doplněk do salátů mladé listy, které mají jemnou hořčičnou příchuť. Listy starších rostlin lze tepelně upravovat, pikantní jsou vhodné k masu, případně konzervovat. Při tepelné úpravě je vhodné zvolit podobný postup jako je tomu u špenátu.

 

Kamenný showroom:

Kodaňská 73

101 00 Praha Vršovice

Provozovatel: Tomáš Macháček - Revolutionary Aquarium System

Created in 2017 by Dragonfish

Copyright 2017 by DragonFish s.r.o., Brio Aquaponics, Click and Grow respectively.

All rights reserved.