Štovík

Botanický název:

šťovík červený

 

Latinský název:

Rumex acetosa

 

Anglický název:

Bloody Sorrel, common sorrel, garden sorrel, sorell

 

Alternativní jména:

kobeliščo, kobylaščí, kobylí šíp, kobylí štíp, kobylinec, kobyliščí, koňský šťovík, kyseláč, kyselák, kyselanda, kyselka, kyslička, modrohlávek, pletich, šťav, šťáv, šťáva, šťavel, šťavík, šťavlík, štěvík, štibr, štíbr, štíp, vosládí

Popis

 

Šťovík je vytrvalou hojnou bylinou z čeledi rdesnovitých vyskytující se na vlhčích stanovištích od subtropů až po subarktické oblasti na severní polokouli.  Využívá se jako planá zelenina, ze které se převážně konzumují mladé listy nebo celé listové růžice. Opakovaně během růstu, kdy má rostlina alespoň pět a více listů, se sbírají mladé výhonky tak, aby rostlina mohla znovu obrazit. U nás najdeme šťovík na loukách, pastvinách, na okrajích cest a rumišť, kde se mu daří díky dostatečnému obsahu dusíku v půdě. V době květenství patří k nejhojnějším alergenům.

 

Šťovík řadí mezi tzv. krev čistící byliny, má vysoký obsah vitamínu C, vitamín B1, provitamín A, tříslovin, flavonových glykosidů, silic a minerálních solí železa, draslíku, křemíku či a manganu. Pro svůj relativně vysoký obsah železa příznivě ovlivňuje krvetvorbu. Nejvýznamnější obsaženou látkou je kyselina šťavelová.

 

Historicky byl využíván jako běžná zelenina a pěstoval se na zahradách jako užitková rostlina. Populární je ve Francii, kde se koncem minulého století na městských trzích běžně ročně prodávaly statisíce tun čerstvého šťovíku.

 

Účinky

 

Hlavním efektem užití je jeho močopudný účinek a podpora vylučování trávících šťáv a činnosti střev. Celkově posiluje organismus, který je více odolný proti infekcím. Odvodňuje a detoxikuje, příznivě ovlivňuje vylučování sliznic a léčí záněty horních cest dýchacích.

 

Použití

 

Vnitřně je šťovík požíván při akutních i chronických zánětech horních cest dýchacích.

 

V lidovém léčitelství se zevně používají kašovité obklady, které se přikládají na  ½ hodiny k hojení různých kožních obtíží např. některých forem lupénky. Účinné je i šťovíkové kloktadlo při zánětu v ústech.

 

Sušený kořen je ve formě odvaru (1 čajovou lžičku vyluhovat v 1 šálku vroucí vody) třikrát denně podáván jako mírné projímadlo a žlučopudný prostředek.

 

V kuchyni mladé listy šťovíku svým citronovým aroma a křehkostí dobře doplňují skladbu jarních salátů. Šťovík lze před použitím smíchat s mléčnými produkty, které neutralizují kyselinu šťavelovou. Lze jej přidat do kyselých salátů nebo majonéz, bylinkového másla, tvarohu, jogurtu a nejrůznějších pomazánek nebo dochutit polévky nebo omáčky. Mají obdobné využití jako špenát.

 

Recepty

Špenát se šťovíkem

 

Jeden díl čerstvého špenátu a jeden díl šťovíku rozsekáme na drobno a vymačkáme vodu.  Vložíme do hrnce, ve kterém na másle zpěníme 1 cibuli a kousky syrové šunky. Osolíme a dusíme do měkka. Mezitím na másle osmažíme mouku, šalotku nebo cibuli, zalijeme vývarem a necháme projít varem. Vzniklou omáčkou směs špenátu a šťovíku polijeme a podáváme.

 

Kamenný showroom:

Kodaňská 73

101 00 Praha Vršovice

Provozovatel: Tomáš Macháček - Revolutionary Aquarium System

Created in 2017 by Dragonfish

Copyright 2017 by DragonFish s.r.o., Brio Aquaponics, Click and Grow respectively.

All rights reserved.