Afrikán

Botanický název:

Aksamitník rozkladitý

 

Latinský název:

Tagetes patula

 

Anglický název:

French marigold

 

Alternativní jména:

indiánský karafiát, indický karafiát

Popis

 

Jednoletá bylina z čeledi hvězdnicovitých u nás známá jako afrikán, avšak původem ze Střední Ameriky, je v současné době populární letničkou rozšířenou v řadě kultivarů po celém světě. Rostlina vypouští látky, které odpuzují mšice a háďátka, proto se pěstuje v kombinaci s jinými rostlinnými druhy v zeleninových zahradách. Dříve se v lidovém léčitelství používal jako močopudná bylina a lék proti zimnici a zácpě. Některé kultivary aksamitníků mají v silnějších koncentracích psychedelické účinky a místně se používají jako náhrada tabáku. Destilací celé rostliny sklizené v době květu se získává esenciální olej používaný v parfumářství.

 

Účinky

 

Silice obsažené v esenciálních olejích aksamitníku rozptýlené v interiéru mají schopnost dezinfikovat vzduch v místnosti. Bylina se používá v aromaterapii. Sušené květiny přímo spalované v místnosti mají antivirotické a antibakteriální účinky a snižují tak možnost nákazy osob v okolí.

 

Jedlé květy se přidávají jako aroma do čajů. Z květů připravený čaj je možné použít ke zmírnění křečí břicha a proti průjmu. Celkově povzbuzuje a harmonizuje metabolismus při jeho oslabení.

 

Aksamitník obsahuje poměrně velké množství luteinu, který se v lékařství používá na ochranu zraku, zejména sítnice, proti škodlivým volným radikálům.

 

Použití

 

Zevní  aplikace oleje nebo koupele snižují bolestivost kloubů a mírní projevy revmatických onemocnění.

 

Listy jsou používány jako potravinové nebo textilní barvivo. Květy pro přírodní žluté barvivo představují cenově dostupnou náhražku šafránu. Obsah karotenoidů, které se jako červené až oranžové barvivo vyskytují v listech a květech, se využívá např. jako přídavek v krmné směsi nosnicím k docílení lepší kvality vajec.

 

Výměšky kořenů u dospělé rostliny mají insekticidní účinek a při aplikaci zálivkou do okolní půdy jsou účinné proti hlísticím a slimákům. Výluh z celých rostlin odpuzuje šváby, je toxický pro molice a užívá se např. v kombinované výsadbě k ochraně rajčat.

 

Koření bývá nasládlé podobné anýzu, bylina je proto používána do omáček, polévek, zeleninových a ovocných salátů, na různá masa nebo jako aroma v pekařství a cukrářství.

Recepty

Čaj

Zpravidla 1 polévkovou lžící rostliny spaříme 1 šálkem vroucí vody. Přikryjeme, necháme odstát 10 minut a podáváme.

 

Koupel

Květy přes noc necháme namočené ve studené vodě, následující den převaříme, necháme vychladnout a odvar vlijeme do koupele. Doporučuje se pobýt v lázni 1/2 hodiny.

 

Pleťová voda

Do 0,25 litru vroucí vody přidáme 2 polévkové lžíce čerstvých květů a odstavíme. Po vystydnutí  scedíme a uchováváme v chladu. Výluh příjemně voní a má tonizující a čistící účinky při aplikaci zevně na všechny typy pleti.

 

Olejový výluh

Na 1 díl čerstvých květů použijeme 3 díly rostlinného oleje a necháme 3 týdny macerovat. Po scezení je možné olej použít zevně nebo jako doplněk při přípravě pokrmů.

 

Aksamitníkové víno

Na 1 litr bílého vína použijeme 2 plné hrsti květů,  přidáme 1 vanilkový lusk a 2 menší kusy  zázvoru a necháme macerovat 2-3 týdny v chladu a temnu. Po přecezení můžeme přidat šálek potravinářského lihu a dle potřeby osladit medem. Jako povzbuzující nápoj užíváme vnitřně 0,5 dcl denně.

 

Kamenný showroom:

Kodaňská 73

101 00 Praha Vršovice

Provozovatel: Tomáš Macháček - Revolutionary Aquarium System

Created in 2017 by Dragonfish

Copyright 2017 by DragonFish s.r.o., Brio Aquaponics, Click and Grow respectively.

All rights reserved.