Bazalka

Botanický název:

Bazalka pravá

 

Latinský název:

Ocimum basilicum

 

Anglický název:

Basil, great basil, king of herbs, Saint-Joseph's-wort, sweet basil, Genovese basil

 

Alternativní jména:

bazalička, bazalika, bazilička, bazilika, bazilikum, indická bazalka

Popis

 

Bazalka je jednoletá hojně pěstovaná aromatická bylina z čeledi hluchavkovitých původem z přední Asie. Pěstovaná od pravěku se ve starověku rozšířila do Evropy. Čerstvá i sušená se používá zejména jako koření. Bazalka má příznivý vliv na trávicí trakt, obsahuje vysoké koncentrace silic a tříslovin, flavonoidy a glykosidy (tanin, saponin). Je přirozeným antidepresivem a repelentem.

 

Účinky

 

Má vysoký obsah vitamínu C a antioxidační účinky. V tradičním lidovém léčitelství je používána převážně při léčbě žaludečních potíží a nadýmání. Stimuluje tvorbu žluči a má močopudné účinky. Usnadňuje odkašláván a pomáhá tím při nachlazení. Podporuje tvorbu mateřského mléka u kojících žen.

 

Koncentrovaná silice je využívána k inhalacím. Silice patří k účinným látkám působícím na nervovou soustavu - pomáhají odstranit bolesti hlavy, snižují stres, únavu a tlumí křeče a pocity úzkosti. Vhodné je užití při nespavosti. Celkově zklidňuje, harmonizuje a stimuluje metabolismus.

 

Použití

 

Nať a listy je možné sklízet průběžně po celý rok, avšak aktivní látky obsažené v rostlině dosahují nejvyšších koncentrací v době květenství. Kvetoucí čerstvou nať je možné sušit, zamrazit nebo naložit do oleje, octu nebo bílého vína.

 

Zevně ve formě nálevu pro své dezinfekční vlastnosti se používá ke kloktání při zánětech cest dýchacích a dutiny ústní, také ve formě obkladů a mastí na podrážděnou pokožku nebo k podpoře hojení ran, revmatu a pohmožděnin.

 

Vnitřně se pije nálev (1 čajovou lžičku sušené natě zalít 1 šálkem vroucí vody a vyluhovat 10 minut) nebo odvar (2 polévkové lžíce povařit 1 minutu v ½ l vody a vyluhovat 30 minut) v množství  ½ šálku 2 x denně po jídle. Další maceráty (v oleji aj.) jsou součástí bylinných koupelí a především se využívají ke kulinářským účelům.

 

Recepty

Bazalkový olej

 

K přípravě 1 litru macerátu je potřeba 1 plná hrst čerstvých listů nebo kvetoucí natě. Nálev nechat v chladu a temnu uležet 2 týdny a používat do salátů a studené kuchyně, nejlépe v kombinaci s rajčaty a mozarellou.

 

 

Kamenný showroom:

Kodaňská 73

101 00 Praha Vršovice

Provozovatel: Tomáš Macháček - Revolutionary Aquarium System

Created in 2017 by Dragonfish

Copyright 2017 by DragonFish s.r.o., Brio Aquaponics, Click and Grow respectively.

All rights reserved.