Čili paprička

Botanický název:

Čili paprička

 

Latinský název:

Capsicum annuum

 

Anglický název:

Chili Pepper, chile pepper, chilli

 

Alternativní jména:

čili, feferonka

Popis

 

Čili je rostlina z čeledi lilkovitých, která je kulturní plodinou s historií sahající do 6. tisíciletí př. n. l. Jako jednu z prvních samosprašných bylin ji v předkolumbovské době pěstovali Mayové. Do Evropy se dostala jako součást lodních nákladů s různými druhy koření ve středověku z Indie. Používají se plody s typickou pálivou chutí obsahující ve velkém množství rostlinný alkaloid kapsaicin. Jako doplněk stravy nebo jako koření jsou plody užívány celosvětově v různých kulturách pro své schopnosti ničit cizorodé bakterie. Je považována za afrodisiakum.

 

Účinky

 

Kromě jiných látek obsahuje vitamín C a vitamíny skupiny B. V lidovém léčitelství se používá jako prostředek k podpoře krevního oběhu, jako doplněk při léčbě artritidy a revmatu. Pozitivně ovlivňuje zažívání podporou tvorby slin, ochranného hlenu a přispívá k regeneraci žaludeční sliznice a žaludeční stěny při poškození vlastními enzymy, známé jako žaludeční vředy. Účinná je prevence nachlazení a chřipky pro své protizánětlivé vlastnosti a prevence cukrovky a aterosklerózy. Obecně podporuje celý metabolismus a pomáhá zlepšit nedostatečné prokrvení končetin.

 

Kapsaicin nepřímo tlumí receptory bolesti periferního nervstva tím, že neguje v organismu mediátory. Preventivně je užíván jako prostředek proti kornatění cév a mozkovým a srdečním onemocněním.

 

Použití

 

Zpracování se provádí nejčastěji sušením, macerací v tucích nebo alkoholu. Při sušení se doporučuje lusky podélně rozříznout a vyjmout jadérka, které obsahují hořčiny. Koření slouží k dochucení jídel nebo jako výchozí surovina při jejich přípravě.

Recepty

Čili mast

 

K přípravě masti budeme potřebovat žlutou lékařskou vazelínu a chilli papričky sušené nebo v čerstvém stavu. Rozehřejeme vazelínu na cca 50 °C, vsypeme na jemno nasekané čili papričky nebo samotné sušené koření a pečlivě promícháme. Necháme odstát do druhého dne při pokojové teplotě a poté znovu zahřejeme. Po dokonalém promíchání po rozpuštění přecedíme přes jemný filtr nebo plátno a plníme do připravených nádob.

 

Olivový olej s čili

 

K přípravě budeme potřebovat 0,5 litru oleje, asi 5 ks sušených čili papriček, dále rozmarýn, tymián, nebo jiné bylinky podle vlastního výběru. V nádobě rozehřejeme ½ množství oleje a přidáme sušené čili a bylinky. Po dosažení zpěnění snížíme teplotu, která by neměla přesáhnout 75° C. Odstavíme a olej smícháme se studenou zbylou částí oleje. Po vychladnutí nalijeme do připravené nádoby a skladujeme v temnu a chladnu. Používáme do pokrmů namísto olivovového oleje.

 

Čili pasta

 

Budeme potřebovat asi 0,5 kg čili papriček, 1 lžíci soli, 1 paličku česneku a 0,5 litru rajského protlaku. Papričky v hrnci podlijeme vodou a necháme krátce podusit až do změknutí slupky. Scedíme, přidáme ostatní suroviny a mixujeme do požadované konzistence. Plníme do připravených nádob, které můžeme dodatečně sterilizovat.

 

Kamenný showroom:

Kodaňská 73

101 00 Praha Vršovice

Provozovatel: Tomáš Macháček - Revolutionary Aquarium System

Created in 2017 by Dragonfish

Copyright 2017 by DragonFish s.r.o., Brio Aquaponics, Click and Grow respectively.

All rights reserved.