Dobromysl

Botanický název:

Dobromysl obecná

 

Latinský název:

Origanum vulgare

 

Anglický název:

Oregano

 

Alternativní jména:

červená lebeda, divoká marjánka, dobrá mysl, dobráček, dobrotnice, mysl domácí, oregano, oreganum, origanum, pamajorán, voněklas, zimní majoránka

Popis

 

Medonosná trvalka z čeledi hluchavkovitých původem ze Středozemí a Malé Asie je dnes rozšířená zejména v subtropech téměř po celém světě. Ve starověkém Egyptě využívali rostlinu jako konzervační a dezinfekční prostředek, také proti křečím a bolestem. Ve středověku byla součástí tzv. svatojánského kvítí, tedy celkem devíti druhů bylin natrhaných na devíti různých místech, které pokud užívány, měly chránit osoby a jejich statky od všeho zlého. Celá nadzemní část rostliny obsahuje mnoho léčivých látek a používá se ve formě čajového nálevu, odvaru, koupele a k inhalacím. Bylina jinak nazývaná oregano má široké uplatnění především ve středomořské kuchyni.

 

Účinky

 

K hlavním složkám patří vonné silice, třísloviny, hořčiny a flavonoidy.

 

Při vnitřním podání podporuje uvolnění a odstranění hlenu ze sliznic dýchacích cest. Antisepticky působí a pomáhá při chronickém kašli, průduškových zánětech a chřipce. Při migrénách tlumí bolesti hlavy a zubů, uspává a uvolňuje hladké svalstvo při menstruačních křečích a všeobecně klidní nervovou soustavu a zlepšuje náladu.

 

Je také užívána při poruchách trávení, zlepšuje střevní peristaltiku a vylučování trávicích enzymů a tím zvyšuje chuť k jídlu. Podporuje tvorbu žluči, je močopudná, uvolňuje křeče hladkého svalstva trávícího ústrojí a celkově klidní při stavech psychicky podmíněných žaludečních neuróz.

 

Má antimikrobiální účinky, zevně při revmatických zánětech kloubů tlumí bolesti a hojivě působí na rány a otoky.

 

Použití

 

Využívá se kvetoucí nať bez plodů, která se sbírá za sucha a suší ve stínu při teplotě do 35 °C.

 

V kombinaci s třezalkou, meduňkou, mátou, řebříčkem, heřmánkem nebo puškvorcem bývá součástí protizánětlivých, zažívacích, posilujících a plicních čajových směsí.

 

Pro vnitřní užití se obvykle připravuje odvar z 1 polévkové lžíce přelité 1 šálkem vroucí vody, který se po 10 minutách scedí. Pije se průběžně podle potřeby.

 

Pro vnější použití se 5-8 plných polévkových lžic zalije 1 litrem vroucí vody a ponechá se vyluhovat v chladu a temnu. Nálev se zevně průběžně používá ke kloktání jako ústní voda.

 

Destilací vzniklý extrakt je součástí parfémů a vonných směsí.

 

Jako koření chutí podobné majoránce samotná nebo ve směsi s bazalkou, estragonem, oreganem, rozmarýnem, saturejkou, tymiánem apod. je součástí tradičních italských, francouzských a řeckých pokrmů.

 

Dobromysl lze konzervovat naložením do oleje nebo octu, případně ji lze uchovat ve zmraženém stavu.

 

Recepty

Odvar

 

Do 1 šálku vody přidáme 2 čajové lžičky sušené rostliny a necháme přejít varem a vyluhovat 15 minut. Po přecezení pijeme průběžně několikrát za den.

 

Bylinná koupel

 

Do 2 litrů vroucí vody vsypeme 5 plných hrstí sušené rostliny a necháme vyluhovat v uzavřené nádobě 30 minut. Scedíme a vlijeme do horké vodní lázně.

 

Kamenný showroom:

Kodaňská 73

101 00 Praha Vršovice

Provozovatel: Tomáš Macháček - Revolutionary Aquarium System

Created in 2017 by Dragonfish

Copyright 2017 by DragonFish s.r.o., Brio Aquaponics, Click and Grow respectively.

All rights reserved.