Meduňka

Botanický název:

meduňka lékařská

 

Latinský název:

Melissa officinalis

 

Anglický název:

Lemon Balm, common balm, balm mint, balm

 

Alternativní jména:

apiastrum, balšám jemný, balzám, citronelka, citronová melisa, doubravnice, doušník, doušník lékařský, dubravník, elixír života a mládí, kalaminta, kocúrnik, lemonika, lemonka, marule, melisa, marulka, marulka horní, matečník, materník, mateřník, matkové thé, medinice, medlinka, medovka, medun, meduň, medunice, medunka, melisa, modra, planá máta, potěšení srdce, rojovník, včelanka, včelí bylina, včelník

Popis

 

Je trvalka z čeledi hluchavkovitých pocházející z Asie a Středozemí. V raném středověku meduňku jako léčivou rostlinu začali ve Španělsku pěstovat Maurové a později se stala běžnou součástí klášterních a venkovských zahrad. Pro průmyslové potřeby ve farmacii a kosmetice se pěstuje v polních kulturách. Z rostliny je destilací získávána aromatická silice ve formě éterického oleje.

 

Účinky

 

Mezi významné obsahové látky patří silice, flavonoidy, třísloviny, hořčiny, slizovité látky, organické kyseliny a enzymy. Má zklidňující a protikřečové účinky a pomáhá při potížích zažívacího traktu a srdce nervového původu, při migréně a obecně psychických problémech a poruchách spánku.

 

Stimuluje tvorbu žluče a pomáhá i při žaludečních potížích, dlouhodobě užívána snižuje hladinu krevního cholesterolu.

 

Má antibakteriální a virustatické účinky a úspěšně se využívá ve formě extraktu nebo lihového nálevu proti herpetickým virům.

 

Použití

 

Používají se nať a list v čerstvém nebo sušeném stavu ve formě nálevu. Bývá součástí čajových směsí ke snížení krevního tlaku, kde v kombinaci s ostatními složkami působí obecně příznivě na psychiku.

 

Používá se k léčbě oparů, zažívacích problémů, nespavosti, nachlazení a chřipky, při migréně a nevolnosti, pro zklidnění nervového systému a při léčbě dýchacího ústrojí. Zevně je používána také ke koupelím při revmatismu nebo ke kloktání.

 

V kuchyni pro citronové aroma se používá k dochucení zálivek, omáček nebo mladé lístky jako jedna ze složek do zeleninových nebo ovocných salátů.

 

Recepty

Nálev

 

Sušenou nať nebo listy v množství 2-3 čajové lžičky zalít 1 šálkem vroucí vody a po 10 minutách scedit. Užívat dle potřeby několikrát denně.

 

Meduňkové víno

 

Přibližně 10 polévkových lžic řezané čerstvé nebo drcené sušené natě macerujeme 3 dny v 0,5 litru bílého vína. Poté přecedíme a užíváme 1-2 polévkové lžíce 3x denně.

 

Kamenný showroom:

Kodaňská 73

101 00 Praha Vršovice

Provozovatel: Tomáš Macháček - Revolutionary Aquarium System

Created in 2017 by Dragonfish

Copyright 2017 by DragonFish s.r.o., Brio Aquaponics, Click and Grow respectively.

All rights reserved.