Pažitka

Botanický název:

Pažitka pobřežní

 

Latinský název:

Allium schoenoprasum

 

Anglický název:

Chives

 

Alternativní jména:

luček, luk drobný, ošlejch menší, šnitlink, šnytlík, pečeť šalamounova, kokořík lékařský, pažitka planá

Popis

 

Je vytrvalá rostlina z čeledi amarylkovitých příbuzná cibuli a česneku, od kterých se liší použitím nadzemní části listů. Vyskytuje se divoce rostoucí na celé severní polokouli, v Evropě se cíleně pěstuje od středověku v zahradách jako zelenina a koření.

 

Účinky

 

Čerstvé listy jsou zdrojem vitamínu C, provitamínu A, vitamínu B1 a B2, kyseliny listové, silic, flavonoidů a minerálních solí. V organismu pažitka má antioxidační potenciál a je zdrojem vlákniny. Metabolicky produkuje alicin s biocidními účinky na mikroorganismy jako jsou bakterie, plísně a houby. Pažitka podporuje vylučování trávicích šťáv a zvyšuje chuť k jídlu. Posiluje imunitní systém, snižuje krevní tlak a příznivě ovlivňuje mozkovou činnost. Podporuje krvetvorbu, posiluje stavbu kostní tkáně a také stimuluje činnost ledvin.

 

Použití

 

Konzumují se její listy, které se pro své aromatické a chuťové vlastnosti  používají zelené v čerstvém stavu. Listy se sklízejí průběžně tak, aby nedošlo v druhém vegetačním cyklu k vykvetení rostlin, sklizní jsou listy silnější a výhony četnější. Listy se dají konzervovat zamražením, sušením ztrácí listy nutriční kvalitu.

 

Pažitka se uplatní při přípravě studených chodů, jako jsou saláty, pomazánky nebo jako přísada do bylinkového másla, kde může nahradit výraznější cibuli. Chuťově doplní polévky a omáčky a je vhodná jak do masitých tak i zeleninových pokrmů.

 

Recepty

Hermelínové kuličky s pažitkou

 

K přípravě použijeme 1 plísňový sýr, 100 g másla, 2 stroužky česneku, svazek pažitky, polévkovou lžíci ořechů, čajovou lžičku mleté papriky a sůl. Pažitku nadrobno nakrájíme, prolisujeme česnek a nadrtíme ořechy. Všechny ingredience kromě pažitky smísíme tak, aby vznikla tuhá pasta, ze které lžící do měkké hmoty, ze které po lžících odebíráme potřebné množství a formujeme kuličky. Obalujeme v nakrájené pažitce a před podáním jako chuťovku necháme v chladu ztuhnout.

 

Kamenný showroom:

Kodaňská 73

101 00 Praha Vršovice

Provozovatel: Tomáš Macháček - Revolutionary Aquarium System

Created in 2017 by Dragonfish

Copyright 2017 by DragonFish s.r.o., Brio Aquaponics, Click and Grow respectively.

All rights reserved.