Perila

Botanický název:

Perila křovitá

 

Latinský název:

Perilla frutescens

 

Anglický název:

Red Shiso

Popis

 

Perila je jednoletá bylina z rodu hluchavkovitých pocházející z oblasti východní a jihovýchodní Asie. Díky obsahu éterických olejů je v Číně je po staletí pro své antimikrobiální účinky používána v lékařství nebo jako konzervant a ochranný prostředek proti potravinovým alergiím. Tuky obsažené v oleji této byliny se vyznačují vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin. Obsažené flavonoidy a antokyany představují vysoký antioxidační potenciál. Má pronikavou, svěží, lehce kořeněnou chuť a specifické aroma.

 

Účinky

 

Perila podporuje vylučování trávicích šťáv a napomáhá trávení, pomáhá při léčbě astmatu, bronchitidy a alergií. Využívá se pro uvolnění zahlenění při nachlazení a chřipce, snižuje tělesnou teplotu a proti kašli, astmatu a bronchitidě. Je silným antioxidantem, ničí volné radikály a preventivně chrání před řadou civilizačních nemocí. Je uváděna jako účinné antihistaminikum – potlačuje alergické projevy organismu včetně příznaků senné rýmy, astma a atopického ekzému. Nově jsou potvrzeny také antikancerogenní vlastnosti.

 

Použití

 

Pro léčivé účely se sbírají listy v době květu, které se suší ve stínu.

 

Vnitřně se užívá ve formě nálevu. Pro přípravu nálevu použijeme 1 čajovou lžičku sušených nebo 1 polévkovou lžíci čerstvých listů. Zalijeme 1 šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat a podáváme 3x denně.

 

Kromě účinku na zdraví nachází perila pro svou citronovou nasládlou chuť využití při přípravě pokrmů stejným způsobem, jako je tomu u bazalky, zpravidla do masitých jídel. Může být součástí salátů, tradičně je jako jedna ze složek součástí japonské sójové omáčky.

 

Recepty

Perila pesto (korejská kuchyně)

 

K přípravě budeme potřebovat 3-4 šálky čerstvých perilových listů, ½ šálku olivového oleje, hrst pražených piniových oříšků, 1-2 stroužky česneku a 1-2 lžičky soli.

 

Opláchnuté listy necháme odkapat, natrháme na menší kousky a vložíme do mixéru. Přidáme piniové oříšky, polovinu objemu oleje a nahrubo pokrájený česnek. Rozmixovanou směs dochutíme solí, přidáme zbylý olej a dobře promícháme nejlépe nekovovou lžící. Uchováváme v chladu a temnu ve skleněné nebo porcelánové nádobě.

 

Kamenný showroom:

Kodaňská 73

101 00 Praha Vršovice

Provozovatel: Tomáš Macháček - Revolutionary Aquarium System

Created in 2017 by Dragonfish

Copyright 2017 by DragonFish s.r.o., Brio Aquaponics, Click and Grow respectively.

All rights reserved.