Yzop

Botanický název:

yzop lékařský

 

Latinský název:

Hyssopus officinalis

 

Anglický název:

Hyssop

 

Alternativní jména:

bylina poslední pomoci, hyzop, hyzopek, izopek, izop, izobek, klášterní yzop

Popis

 

Yzop je rostlina z čeledi hluchavkovitých s původním výskytem ve Středozemí a Přední Asii. Je pěstován pro nať, která se sbírána v době květenství přidává jako koření do jídel nebo je využívána jako léčivka či okrasná a medonosná rostlina kvetoucí modrofialovými, bílými nebo růžovými květy. Historicky se jako posvátná bylina používala pro náboženské účely, kdy svazky yzopu byla zametána a očišťována posvátná místa nebo sloužil v očistných rituálech např. proti malomocenství. Ve středověku byl součástí rostlinné skladby klášterních zahrad a svými insekticidními účinky pomáhal odpuzovat rostlinné škůdce. Nať yzopu obsahuje vysoký podíl tříslovin a vonných silic, glykosidicky vázané flavonoidy,  hořčiny, pryskyřice a organické kyseliny, minerální látky a vitamín C a obecně pomáhá při plicních a žaludečních onemocněních.

 

Účinky

 

Obecně má antiseptické až antibiotické účinky, stimuluje metabolismus, působí jako mírné tonikum, zklidňuje nervový systém a tlumí křečové bolesti.

 

Za studena podávaný nálev zabraňuje nočnímu a klimakterickému pocení.

Má celkově povzbuzující účinky na trávicí ústrojí.  Při dyspeptických potížích spojených s nadýmáním nebo při chronickém střevním kataru má diuretické a protizánětlivé  účinky, dezinfikuje močové cesty a mírní bolesti žaludku.

 

Při léčbě horních a dolních cest dýchacích působí desinfekčně až antibioticky a užívá se vnitřně a ke kloktání zejména při léčbě průdušek, při zahlenění, kašli, bronchitidě, kataru a astmatu.

 

Použití

 

V léčitelství se bylina sbíraná v době květu suší ve stínu do 35° C. Nať lze uchovávat také ve zmraženém stavu.

 

Podává se  ve formě nálevu, odvaru, sirupu nebo jako vinný výluh.

 

Pro zevní použití se nálev využívá k výplachům očí a uší, ve formě obkladu na rány a pohmožděniny nebo jako dezinfekce do koupele. Z listů se mohou připravit placky nebo pleťová voda, kterou lze ošetřit místní kožní nebo řezná poranění.

 

V potravinářském průmyslu slouží jako jedna ze složek do bylinných žaludečních likérů a v parfumářství se přidává do kosmetických přípravků.

V kuchyni můžeme čerstvými, mraženými nebo sušenými listy díky kořenné kafrovité vůni a nahořklé chuti přidávat do omáček, polévek, nádivek a mletých pokrmů, na pečené maso a do zeleninových salátů jako součást zálivky nebo do majonézy.

 

Recepty

Nálev a odvar

 

Do 1 šálku vody přidáme 1 čajovou lžičku a vyluhujeme po dobu 15 minut. V případě odvaru svaříme dvojnásobné množství sušeného yzopu v 1 šálku po dobu 5 minut. Čaj je užíván 2x denně.

 

Víno

 

Do 1 litru červeného vína vložíme 1é-15 polévkových lžic čerstvě řezané nebo sušené kvetoucí natě. Necháme luhovat 14 dní, poté víno přefiltrujeme a uchováváme v chladu a temnu. Přibližně 0,5 dcl se pije 1x denně k večeru zejména pro své afrodiziakální účinky.

 

Kamenný showroom:

Kodaňská 73

101 00 Praha Vršovice

Provozovatel: Tomáš Macháček - Revolutionary Aquarium System

Created in 2017 by Dragonfish

Copyright 2017 by DragonFish s.r.o., Brio Aquaponics, Click and Grow respectively.

All rights reserved.